Dacă sunteți printre cei care se luptă să adoarmă și au probleme legate de insomnii, uleiurile esențiale vă pot ajuta. Cercetătorii au descoperit că aromaterapia poate fi o alternativă sigură la soluțiile farmaceutice pentru tulburări ușoare de somn. Este recomandat să aflați câte ceva despre cele mai bune uleiuri esențiale pentru combaterea insomniilor și să încercați aceste remedii naturale simple, în locul somniferelor.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante astfel încât să își păstreze proprietățile originale. Aceste uleiuri sunt propriu-zis niștelichide, care conțin compuși volatili cu arome de plante.

Uleiurile esențiale pot fi realizate din orice parte a plantei, cum ar fi flori, frunze, crenguțe, rădăcini, muguri, tulpini sau semințe.

Extracția este un proces de obținere a constituenților botanici activi ai unei plante – o versiune lichefiată a plantei. Componentele botanice sunt dizolvate într-un solvent pentru a genera un extract din plante. Aceste extracte sunt considerate mai eficiente în extragerea beneficiilor plantei decât consumarea directă a acesteia. Când utilizați uleiuri esențiale, obțineți beneficii maxime ale plantei datorită constituenților ei botanici activi, cum ar fi alcaloizii, flavonoidele, mineralele și fenolii care vă sunt oferiți direct.

Cum se pot utiliza uleiurile esențiale pentru un somn liniștit

Uleiurile esențiale pot fi folosite în diferite moduri, pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate. Atenție – nu aplicați pe piele uleiuri destinate aromoterapiei, care nu sunt pentru uz extern.

Puteți aplica câteva picături de ulei pe anumite părți ale corpului, cum ar fi pieptul, încheietura mâinii, gâtul, fruntea, mâinile sau picioarele. Înainte de a aplica uleiul esențial, vă recomandăm să îl amestecați cu un ulei purtător precum uleiul de măsline, sâmburi de struguri, de cocos sau de migdale dulci, deoarece pielea dumneavoastră poate fi sensibilă la uleiurile esențiale nediluate.

Pentru combaterea insomniilor, ajută plasarea în dormitor a unor lumânări speciale pentru aromoterapie, impregnate cu uleiuri esențiale din plante. Puteți de asemenea să folosiți un difuzor, care va dispersa în aerul din dormitor parfumul recomandat contra insomniei.

Adăugați uleiuri esențiale în apă și pulverizați în cameră sau în pernă.Turnați câteva picături de ulei esențial, împreună cu sare Epsom, în baia pe care o faceți înainte de culcare.

Puteți face inhalații cu  uleiuri esențiale, pe care le picurați în cantitate mică, într-o oală cu apă fierbinte, apoi inhalați aburul care iese din ea.

10 uleiuri esențiale care induc somnul liniștit

Uleiurile esențiale au multe beneficii, printre care și reducerea stresului și inducerea unui somn liniștit. Folosirea acestor uleiuri înainte de culcare poate ajuta la combaterea insomniei și la obținerea unui somn mai bun. Există și uleiuri esențiale care ajută la îmbunătățirea somnului prin curățarea căilor respiratorii și reducerea sforăitului sau a apneei în somn.

  • Ulei de lavandă

Lavanda este cunoscută pentru efectele sale relaxante. Cercetătorii au descoperit că levănțica favorizează somnul profund, care ajută la încetinirea ritmului cardiac și relaxarea musculară, promovând astfel un somn odihnitor.

  • Ulei de mușețel

Mușețelul atenuează insomnia prin reducerea anxietății și combaterea depresiei. Mica plantă medicinală a fost folosită în remediile din plante, încă din Antichitate, pentru a reduce nivelul de stres și anxietate, care adesea duc la depresie.

  • Ulei dulce de maghiran

Parfumul de maghiran dulce este cunoscut pentru calitățile sale calmante și este recomandat pentru insomnie. Dacă creierul tău este relaxat și calm, corpul va beneficia de un somn bun.

  • Ulei de bergamotă

Bergamota este tot un fruct citric, dar spre deosebire de alte uleiuri de citrice despre care se știe că sunt stimulatoare, bergamota are un efect calmant. Studiile clinice au descoperit că uleiul esențial de bergamotă induce modificări fiziologice, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, care încurajează somnul. Atenție, uleiul de bergamotă este cunoscut a fi fotosensibil – evitați aplicarea locală pe piele.

  • Ulei de salvie

Salvie este cunoscută pentru efectele sale antidepresive. Acest ulei esențial este un sedativ natural, deoarece s-a demonstrat că reduce nivelul hormonului cortizol, adesea asociat cu stresul.

  • Ulei de valeriană

Se știe că acidul valerenicconținut de uleiul de valeriană inhibă descompunerea neurotransmițătorului GABA, care induce somnul. Funcționează pe principiile medicamentelor anti-anxietate și stimulează somnul profund.

  • Ulei de lemn de santal

Mirosul lemnos și terestru al lemnului de santal este eficient în ameliorarea stresului și a anxietății. Cercetările au demonstrat că lemnul de santal poate avea un efect sedativ prin reducerea stării de agitație

  • Ulei de YlangYlang

Uleiul de YlangYlang este produs din fructul ylang-ylang al arborilor Canaga, originar din Indonezia. Se știe că acest ulei are un efect calmant, care atenuează stresul și favorizează somnul.

  • Ulei de iasomie

Constituenții botanici ai iasomiei au un mecanism molecular similar cu anumite medicamente prescrise pentru somn. Uleiul de iasomie este cunoscut pentru că ajută foarte eficient la combaterea insomniei iar parfumul de iasomie este deosebit de plăcut

  • Ulei de mentă

Natura antiinflamatoare a uleiului de mentă ajută la degajarea căilor respiratorii superioare și reduce simptomele de sforăit și apnee în somn.

Precauții în folosirea uleiurilor esențiale

Când utilizați uleiuri esențiale, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. Folosirea greșită a uleiurilor esențiale poate fi periculoasă. Alegeți uleiuri doar de la producători și firme autorizate, care comercializează uleiuri testate și sigure pentru uz extern.

Alege din uleiurile esentiale disponibile in magazinul Mondus Natura: https://mondusnatura.ro/c/aromaterapie/uleiuri-esentiale/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.