Probioticele au aparut in lumea medicala la inceputul secolului trecut, fiind descoperirea savantului Elie Metchnikoff, om de stiinta distins cu premiul Nobel. Consumul de iaurturi si lactate fermentate a dus la imbunatatirea starii de sanatate si a longevitatii unor populatii, iar proprietatile acestor bacterii benefice au atras atentia specialistilor. Iaurtul gras, laptele batut, kefirul sunt des consumate in zona Balcanilor, inclusiv in tara noastra, iar in popor se stie de multa vreme despre efectul benefic al acestor alimente care contin din plin bacterii probiotice.

In anii 90 apare si notiunea de prebiotic, iar cercetarile stiintifice aduc din ce in ce mai multe argumente in favoarea acestor bacterii miraculoase. Termenul de „probiotic“ provine din limba latina („pro“ inseamna „pentru“) si limba greaca (unde„bios“ reprezinta „viata“). Bacteriile lactoacide si bacteriile de tip Bifidus sunt cele mai des intalnite bacterii benefice probiotice.

Probioticele se dezvolta  in mod natural in interiorul sistemului digestiv si ajuta la digestia corecta a alimentelor, la sinteza vitaminelor, avand si rol de protectie a sistemului imunitar. Aceste microorganisme  sprijina absorbtia corecta a mineralelor si vitaminelor din alimentatie, incurajeaza producerea vitaminei B si K, totodata impiedicand dezvoltatrea bacteriilor nocive si a germenilor patogeni in organism.

Consumul alimentelor care contin probiotice pe parcursul iernii fereste organismul  de raceala si gripa si intareste imunitatea. Chiar infectiile respiratorii grave sunt reduse la forme mai usoare sub influenta probioticelor.

Probioticele sunt la dispozitia noastra in doua forme:
– alimente probiotice (cele care contin probiotice sau au adaugate aceste bacterii)
suplimente alimentare probiotice (de regula pastile sau capsule)

 

Cele mai des intalnite varietati de probiotice

Probioticele contin o multime de microorganisme benefice, dintre care cele mai cunoscute sunt:
– Bacteria Lactobacillus (este intalnita mai ales in iaurt si produse lactate obtinute prin fermentatie) si bacteria Bifidobacterium (din anumite produse lactate);
– Unele specii de fungi, cum este Saccharomyces boulardii

 

Beneficii ale consumului de probiotice

Probioticele ofera numeroase beneficii prin interactiunea cu organismul, iar stimularea activitatii aparatului digestiv le face indispensabile in protectia acestuia, mai ales in cazul tinerilor sau persoanelor varstnice.

Atunci cand ai o imunitate slabita ori tratamentul cu antibiotice  deterioreaza echilibrul organismului, afectand sistemul digestiv (boala Crohn, colita, afectiuni ale colonului, enterita, gastrita, etc.). Este necesara o suplimentare cu probiotice a regimului alimentar. Deseori apelam la alimente bogate in probiotice – iaurturi, sana, lapte batut, atunci cand suntem intr-o astfel de situatie. Specialistii spun ca si suplimentele alimentare au efecte la fel de bune, chiar sporite, atunci cand este nevoie urgent de probiotice pentru a regla organismul.

 

Restabilirea echilibrului florei intestinale si imbunatatirea functionarii digestiei conduc la o stare de sanatate mai buna. Aceste bacterii benefice din suplimente sau din alimentele care contin probiotice ajuta la optimizarea digestiei oferind protectie contra infectiilor si inflamatiilor. Tratamentul unor maladii care se manifesta prin diaree este ajutat eficient de probiotice.

Diareea acuta, diareea infectioasa sau cea provocata de rotavirus sunt diminuate de probiotice. Ameliorarea  simptomelor bolilor inflamatorii la nivelul stomacului sau intestinului se datoreaza tot acestor bacterii eficiente.

Alimentele care contin probiotice sau suplimentele alimentare ajuta la stimularea raspunsului imunitar al organismului. Protectia oferita de probiotice sustine buna functionare a sistemului digestiv, producand enzimele care contribuie la digestia alimentelor.

Specialistii afirma ca bacteriile probiotice optimizeaza absorbtia vitaminelor si a mineralelor. Un alt rol se refera la pastrarea sanatatii organelor uro-genitale ale femeilor. Flora vaginala naturala, proprie aparatului reproducator feminin este de tipul Lactobacillus, pentru a mentine aciditatea care inlatura bacteriile infectioase si micro-organismele daunatoare.

Administrarea probioticelor va echilibra micro-flora vaginala, afectata de antibiotice, de contraceptive sau spermicide. Chiar infectiile urinare sunt ameliorate in urma consumului de probiotice.

Exista studii care au constatat ca probioticele sunt utile ca adjuvant in afectiuni ale sistemului nervos, a depresiilor si chiar a afectiunilor neurologice. Atenuarea simptomelor de anxietate, iritabilitate, emotii exacerbate, recomanda aceste bacterii benefice, atat de usor de administrat.

Unele probiotice, naturale sau din supliemente, pot reduce efectele neplacute ale eruptiilor cutanate si a eritemului de scutec, la sugari. Laptele imbogatit cu probiotice sau chiar administrarea de suplimente probiotice mamei care alapteaza au condus la imbunatatirea digestiei copiilor. Prezenta bacteriilor probiotice in flora intestinala a copiilor ofera o protectie mai buna contra diferitelor afectiuni alergice, eczeme, dermatite, rinite si chiar astm.

In afara de efectele benefice asupra sistemului digestiv, probioticele sunt eficiente pentru intarirea imunitatii. Stimularea productiei de anticorpi si a limfocitelor T ajuta la apararea organismului fata de agresiunile mediului.

Probioticele sunt recomandate de asemenea pentru copiii si adultii care sufera de constipatie. Bine tolerate de organism, probioticele regleaza functionarea tractului digestiv, fara efectele neplacute ale laxativelor clasice.

 

Probioticele pe care le poti gasi sunt prezente sub doua forme distincte:

Alimente probiotice

Alimentele fermentate si produsele lactate sunt surse naturale de probiotice. Iata cateva exemple: branzeturi maturate – cascaval, iaurt, lapte batut, lapte acru,chefir,  dar si varza murata, muraturile in general, produse din soia. Exista insa si alimente fermentate care nu contin probiotice. Dintre ele enumeram painea dospita cu maia, vinul, berea. Prelucrarea termica sau fermentarea distrug culturile vii de probiotice.

Exista anumite fructe fermentate din gemuri sau chutneys care contin probiotice, ca si kombucha, o bautura bogata in probiotice.

Produsele lactate vegane din soia, sau cocos, caju, seminte sunt si ele recomandate pentru continutul de probiotice.

Suplimente alimentare probiotice

Acest tip de suplimente alimentare contine probiotice in concentratii diferite si sunt comercializate sub forma de capsule sau pastile. Suplimentele alimentare sunt preferate pentru a imbogati alimentatia cu aceste bacterii benefice organismului. Se pot administra farp prescriptie medicala dar in cazul in care aveti anumite boli cronice sau probleme de sanatate, este bine sa cereti sfatul medicului curant.

Cele mai des inalnite bacterii probiotice sunt deosebit de fragile si au nevoie de atentie in procesul de dezvoltate si mai apoi de stocare, pentru a pastra intacte calitatile acestora.

Suplimentele alimentare probiotice conserva perfect proprietatile probiotice pentru a oferi efecte stabile pe termen lung.De aceea este recomandat sa alegi suplimente de calitate superioara care garanteaza rezultatele dorite din administrarea probioticelor.